Srednja glazbena škola

Bubnjevi i udaraljke

Strpljenje, opuštenost tijela, koordinacija ruku i nogu, pravilna tehnika te redovita vježba su od važnosti za svladavanjem bubnjeva. Naučit ćemo te puno korisnih stvari da što lakše dosegneš cilj. Muzicirat ćeš sam i s drugima, razvijati osjećaj za ritam, upoznati ritmičke figure i poliritmiju, naučiti čitati notni zapis te putovati bogatim glazbenim svijetom različitih podneblja i kultura.

Cilj je nastavnog predmeta usavršavanje vještine sviranja malog bubnja i seta bubnjeva te upoznavanje i ovladavanje vještinom sviranja klavijaturnih udaraljki. Tijekom četverogodišnjeg obrazovanja učenici upoznaju značajke različitih stilova i pravaca popularne i jazz glazbe i njihovu primjenu na bubnjevima i udaraljkama te razvijaju muzikalnost i smisao za improvizaciju. Oni razvijaju tehniku sviranja malog bubnja potpunim razumijevanjem četvrtinskih i osminskih mjera i dinamike, ovladavaju svim podjelama dobe, izvode tremolo s dinamičkim nijansama, vježbaju različite vrste predudara i ukrasa, rudimente, dvostruke udarce te trostruke i četverostruke predudare. Također razvijaju vještinu sviranja seta bubnjeva vježbama za lijevu i desnu nogu, vježbama za koordinaciju, sviranjem ostinato figura, vježbanjem rudimenata i paradidla, izvedbom različitih ritmova, vježbama za održavanje tempa, osnovnim tehnikama za latino instrumente te izvedbom dionica za big band. Osim ovih sadržaja,  učenici razvijaju osjećaj za formu, fraziranje i ritmiziranje na temu, improvizaciju, usvajaju osnove afro-kubanskih, latino i neparnih ritmova.

DODATNO: Nastavni predmeti u programu srednje škole za popularnu i jazz glazbu mogu se upisati pojedinačno kao tečaj. Prethodno zatražiti informacije u tajništvu.

Tečajevi

Osnovna glazbena škola

Srednja glazbena škola

Ostali programi

Online tečajevi