Osnovna glazbena škola

Škola klavira

Glasovir kao instrument krase velike glazbene i tehničke mogućnosti. Posjeduje vrlo bogatu muzičku literaturu. Naučit ćeš samostalno svirati prema zadanim notama i sluhu uz razvijanje vještine improvizacije. Glasovirske tipke spremno čekaju usrećiti prste budućih pijanista.

TRAJANJE: 6 godina

AUDICIJA: tijekom lipnja 2024 samo za napredne kandidate.
Na audiciju dolaze samo kandidati koji već sviraju instrument kako bi se upisali izravno u višu razinu obrazovanja. Oni trebaju unaprijed po vlastitom odabiru pripremiti tri skladbe različitog karaktera koje mogu s lakoćom izvesti u cijelosti. Na prijamnom ispitu će se predložiti obrazovni program, razina obrazovanja, oblik izvođenja nastave. Obvezna je prijava audicije preko portala polaznika.

DATUM UPISA: upisi su tijekom lipnja u tajništvu prema slijedećem radnom vremenu: ponedjeljak i četvrtak od 16 do 19 sati, utorak od 10 do 15 sati.

OBLIK NASTAVE, CIJENA I NAČIN PLAĆANJA:
(nastava je jednom tjedno, cijena je za pola školske godine 1. razreda!)
– 17 termina pojedinačne nastave po 30′ za polaznike do 9 godina starosti 366 €
– 17 termina pojedinačne nastave po 45′ za polaznike od 10 godina starosti 549 €

Plaća se unaprijed gotovinom ili internet bankarstvom uz 5% popusta. Obročno je plaćanje moguće jedino karticom do 5 rata. U slučaju da budete nezadovoljni, odobravamo ispis u razdoblju do 15 dana nakon početka nastave uz povrat od 90% uplaćenih sredstava.

Učenici na početku uče osvijestiti optimalno opušten položaj tijela i ruku za klavirom, prepoznati, pročitati i izvesti notni zapis u velikoj, maloj, 1. i 2. oktavi i primijeniti odgovarajuću vrstu izvedbe (portato, legato ili staccato) na pojedinu melodijsku liniju. Također vježbaju i usvajaju raznovrsne skladbe s područja klasične i popularne glazbe razvijajući glazbenu pismenost u G i F ključu. Nakon toga, učenici upoznaju uporabu desnog i lijevog pedala, izvode notni zapise u dubokoj, pradubokoj, 3. i 4. oktavi, sviraju polifone i homofone skladbe, upoznaju izvedbu glasovirske pratnje po simbolima akorda te sviraju jednostavne blues kompozicije i po sluhu. Nakon nekoliko godina učenja i vježbanja učenici glasovira ostvaruju pravilan odnos melodije i pratnje u različitim vrstama homofonog sloga, pravilno izvode imitacije u preporučenoj literaturi, rade na uočavanju i vođenju dionica, usavršavaju izvedbu ukrasa i korištenja pedala. Tada se značajno osamostaljuju u sviranju raznovrsnih skladbi po notama i sluhu te razvijaju improvizaciju.

NASTAVNI PLAN:
Glavni ili A program

Ovaj program otvara mogućnost daljeg školovanja.

RAZRED1.2.3.4.5.6.
Glasovir111111
Solfeggio1111
Skupno muziciranje111
Osnove harmonije 1

Nastava je glasovira u 1. razredu pojedinačna u trajanju 30 minuta za učenike do 9 godina starosti i 45 minuta za učenike od 10 godina starosti. U 2. i 3. razredu termin glasovira traje 45′, a od 4. razreda 60′.

Nastava solfeggia, skupnog muziciranja i osnova harmonije je u skupini i traje 60 minuta.

B program (prikladan za one koji neće nastaviti glazbeno školovanje u srednjoj školi)

Prilikom upisa u 3. razred učenici mogu odabrati B program bez pratećih predmeta odnosno mogu ih birati po volji kao fakultativne predmete. Nastava glasovira je u pravilu 45 minuta tjedno.

ČESTA PITANJA (FAQ):

Na kojem se instrumentu uči i vježba, klaviru ili synthesizeru (sintesajzeru)?
Nastava se izvodi na klaviru (pianinu), Kod kuće se preporučuje vježbanje na klaviru ili električnom klaviru. Ovi instrumenti imaju tvrde tipke što omogućuje optimalan razvoj vještine sviranja. Ako takav instrument nemate, može u početku poslužiti bilo kakav synthesizer sa standardnom širinom tipke.
Da li treba donositi instrument u školu?
Ne.

Tečajevi

Osnovna glazbena škola

Srednja glazbena škola

Ostali programi

Online tečajevi