Osnovna glazbena škola

Škola gitare

Tvoj novi najdraži instrument! Gitara je totalna fora, ima bezbroj mogućnosti i varijanti. Zasviraj ju trzalicom ili prstima. Naučit ćeš razne akorde, ljestvice ili pak odsvirati najdraži solo te ritamsku figuru. Uz teoriju i praktičnu nastavu naših profesora svladat ćeš ju bez frke.

TRAJANJE: 6 godina

AUDICIJA: tijekom lipnja 2024 samo za napredne kandidate.
Na audiciju dolaze samo kandidati koji već sviraju instrument kako bi se upisali izravno u višu razinu obrazovanja. Oni trebaju unaprijed po vlastitom odabiru pripremiti tri skladbe različitog karaktera koje mogu s lakoćom izvesti u cijelosti. Na prijamnom ispitu će se predložiti obrazovni program, razina obrazovanja, oblik izvođenja nastave. Obvezna je prijava audicije preko portala polaznika.

DATUM UPISA: upisi su tijekom lipnja u tajništvu prema slijedećem radnom vremenu: ponedjeljak i četvrtak od 16 do 19 sati, utorak od 10 do 15 sati.

OBLIK NASTAVE, CIJENA I NAČIN PLAĆANJA:
(nastava je jednom tjedno, cijena je za pola školske godine 1. razreda!)

– skupna nastava za potpune početnike (ukoliko bude dovoljno zainteresiranih): 17 termina po 60′ za polaznike do 14 godina starosti 208 € ili 17 termina po 90′ za polaznike od 15 godina starosti 306 €. U slučaju upisa 3 ili 2 polaznika termin se proporcionalno skraćuje. Ukoliko se upiše samo jedan polaznik, potrebno je izvršiti nadoplatu na pojedinačnu nastavu 30′ ili 45′ tjedno.
– 17 termina pojedinačne (individualne) nastave po 30′ za polaznike do 9 godina starosti 366 €
– 17 termina pojedinačne (individualne) nastave po 45′ za polaznike od 10 godina starosti 549 €

Plaća se unaprijed gotovinom ili internet bankarstvom uz 5% popusta. Obročno je plaćanje moguće jedino karticom do 5 rata. U slučaju da budete nezadovoljni, odobravamo ispis u razdoblju do 15 dana nakon početka nastave uz povrat od 90% uplaćenih sredstava.

U prvom razredu škole gitare učenici upoznaju vrste gitara, njezine dijelove, zvukovne boje i ugađanje. Nastavno gradivo obuhvaća sviranje klasičnom tehnikom desne s naslonom (apojando) i bez naslona (tirando) te trzalicom pri sviranju melodijskih linija, riffova i akorda. Osim velikog broja skladbi popularne glazbe, učenici uče svirati jednostavne melodije trzalicom i manje zahtjevne klasične skladbe. Nakon toga, učenici upoznaju električnu gitaru i pojačalo te izvode razne vrste akordičke pratnje, riffove i odabrana rock i blues sola. Osim izvođenja skladbi iz notnog zapisa i tabulatura, učenici uče sviranje po sluhu i improvizirati jednostavna sola. Radi daljeg proširivanja repertoara popularnih i klasičnih skladbi, napredni učenici gitare usavršavaju raznovrsne tehnike kako bi izvodili zahtjevne transkribirane ili improvizirane dionice. Tu se susreću sa skladbama i izvedbama najpoznatijih izvođača rock i popularne glazbe. Pri kraju šestogodišnjeg osnovnog obrazovanja glazbene škole gitare učenici se susreću s elektroakustičkim efektima boje tona, tappingom, arpeggiom i temeljnim značajkama jazz glazbe te se pripremaju za samostalni rad.

NASTAVNI PLAN:

Glavni ili A program

Ovaj program otvara mogućnost daljeg školovanja.

RAZRED1.2.3.4.5.6.
Gitara111111
Solfeggio1111
Skupno muziciranje111
Osnove harmonije 1

Nastava gitare u 1. razredu može biti skupna (ako bude prijavljenih kandidata) u trajanju 60′ ili 90′ (za polaznike od 15 godina starosti) tjedno ili pojedinačna u trajanju 30′ za učenike do 9 godina starosti i 45′ za učenike od 10 godina starosti. U 2. i 3. razredu termin gitare traje 45′, a od 4. razreda 60′.

Nastava solfeggia, skupnog muziciranja i osnova harmonije je u skupini i traje 60′.

B program (prikladan za one koji neće nastaviti glazbeno školovanje u srednjoj školi) Prilikom upisa u 3. razred učenici mogu odabrati B program bez pratećih predmeta odnosno mogu ih birati po volji kao fakultativne predmete. Nastava gitare je u pravilu 45′ tjedno.

ČESTA PITANJA (FAQ):
Da li treba imati gitaru?
Da. Instrument se donosi na nastavu i na njemu se vježba kod kuće. Predlažemo za početak posudbu instrumenta, a kasnije i kupnju.
Da li škola iznajmljuje gitare?
Ne.
Kakvu gitaru treba nabaviti početnik?
Najbolje je da početnik ima na klasičnu ili akustičnu gitaru. Ako je učenik ili učenica mlađe dobi (8 do 10 godina), vjerojatno bi bila prikladnija manja gitara. Budući da je cilj sviranje na električnoj gitari, otprilike za godinu do dvije se prelazi na ovaj instrument (ovisno o dobi i napretku učenika).
Da li treba na nastavu donijeti pojačalo?
Ne. Škola ima pojačala za polaznike.

Tečajevi

Osnovna glazbena škola

Srednja glazbena škola

Ostali programi

Online tečajevi