Osnovna glazbena škola

Škola saksofona

Saksofon je puhački instrument velike glazbene povijesti. Jedan je od rijetkih instrumenata nazvan prema svom izumitelju (Antoine Joseph Sax). Odličan izbor za tvoja pluća i kreativnost bez premca.

TRAJANJE: 6 godina

AUDICIJA: početkom lipnja 2024.
Na audiciju dolaze samo kandidati koji već sviraju instrument kako bi se upisali izravno u višu razinu obrazovanja. Oni trebaju unaprijed po vlastitom odabiru pripremiti tri skladbe različitog karaktera koje mogu s lakoćom izvesti u cijelosti. Na prijamnom ispitu će se predložiti obrazovni program, razina obrazovanja, oblik izvođenja nastave. Obvezna je prijava audicije preko portala polaznika.

DATUM UPISA: početkom lipnja 2024.

CIJENA I NAČIN PLAĆANJA:
(nastava je jednom tjedno, cijena je za pola školske godine 1. razreda!)
– 17 termina pojedinačne nastave po 30′ za polaznike do 9 godina starosti 333 €
– 17 termina pojedinačne nastave po 45′ za polaznike od 10 godina starosti 499 €

Plaća se unaprijed gotovinom ili internet bankarstvom uz 5% popusta. Obročno je plaćanje moguće jedino karticom do 5 rata. U slučaju da budete nezadovoljni, odobravamo ispis u razdoblju do 15 dana nakon početka nastave uz povrat od 90% uplaćenih sredstava.

Na početku škole učenici se upoznaju s glazbalom, dijelovima i slaganjem te tabulaturom instrumenta. Oni uvježbavaju stav pri sviranju, položaj usnika u ustima, pravilnu postavu usnih mišića (ambažura), disanje dijafragmom, puhanje u instrument, izvedbu cijelog opsega saksofona u tonovima C- dura, legato sviranje i uporabu jezika pri sviranju. Gradivo slijedeće godine učenja uključuje između ostalog prepoznavanje, čitanje i izvođenje notnog zapisa u čitavom opsegu glazbala te sviranje notnih primjera od osam taktova u polovinkama i četvrtinkama. Uz to, učenici vježbaju transponiranje već obrađenih skladbi u poznate tonalitete. U višim razredima učenici vježbaju vibrato, blues i rock figure i oblikuju jednostavne melodijske varijacije na zadanu harmonijsku pratnju popularnih skladbi iz literature. Također rade transkripcije i izvedbu poznatih melodija po vlastitom izboru s analizom tempa, fraziranja i artikulacije. Pri kraju osnovnog šestogodišnjeg obrazovanja učenici dalje istražuju mogućnosti saksofona, usavršavaju osnovne vrste tehnika, izvode bending i gliss, različite brass figure i razvijaju vještinu improvizacije s uporabom blues figura i jazz paterna.

OBLIK NASTAVE:

Glavni ili A program

Ovaj program otvara mogućnost daljeg školovanja.

RAZRED1.2.3.4.5.6.
Saksofon111111
Solfeggio1111
Skupno muziciranje111
Osnove harmonije 1

Nastava je saksofona u 1. razredu pojedinačna u trajanju 30′ za učenike do 9 godina starosti i 45′ za učenike od 10 godina starosti. U 2. i 3. razredu termin saksofona traje 45′, a od 4. razreda 60′.

Nastava solfeggia, skupnog muziciranja i osnova harmonije je u skupini i traje 60′.

B program (prikladan za one koji neće nastaviti glazbeno školovanje u srednjoj školi)

Prilikom upisa u 3. razred učenici mogu odabrati B program bez pratećih predmeta odnosno mogu ih birati po volji kao fakultativne predmete. Nastava saksofona je u pravilu 45′ tjedno.

ČESTA PITANJA (FAQ):

Da li treba imati saksofon?
Da. Instrument se donosi na nastavu i na njemu se vježba kod kuće. Predlažemo za početak posudbu ili najam instrumenta, a kasnije i kupnju.
Da li škola iznajmljuje saksofon?
Da. O raspoloživosti instrumenta i visini najma kontaktirati tajništvo.

Tečajevi

Osnovna glazbena škola

Srednja glazbena škola

Ostali programi

Online tečajevi