Srednja glazbena škola

Poznavanje glazbala i elektroakustičkih uređaja

Predmet će ti približit razvoj pojedinih instrumenata i njihov značaj kroz povijest. Saznat ćeš koje su njihove akustičke i fizičke prirodnosti. Upoznat ćeš akustiku, elektroakustiku i psihoakustiku te način na koji funkcioniranju i kako se primjenjuju u radu. Tu su još zanimljive teme o pojačalima, raznim efektima, miksanju, snimanju glazbe, mikrofonima, glazbenoj produkciji itd.

Cilj je nastavnog predmeta predstaviti učenicima pojedina glazbala, njihove značajke, uloge u orkestru, razvoj u prošlosti i najvažniji dio pripadajuće solističke literature. Nakon toga, u nastavi će učenici upoznati elektroakustičke uređaje koji su u prošlim desetljećima postali osnovna pomagala u suvremenoj glazbenoj produkciji. Učenici će upoznati glazbala kao cjelovite sustave čije funkcioniranje proizlazi iz fizičkih i akustičkih zakonitosti, ali i iz psihičkih i fizioloških ograničenja izvođača. Sadržaj predmeta također obuhvaća osnove akustike, psihoakustike i elektroakustike pomoću kojih objašnjavamo  zvukovne fenomene, elektroakustičke glazbene uređaje, načela rada i njihovu ulogu u glazbenoj produkciji. Učenici će više saznati o mikrofonima, oscilatorima, elektronskim orguljama, synthesizerima (analognim i digitalnim), semplerima, MIDI protokolu, efektima, pojačalima i zvučnicima, miksanju glazbe, računalnim programima za aranžiranje, uređivanje i snimanje glazbe te postprodukciji.
DODATNO: Nastavni predmeti u programu srednje škole za popularnu i jazz glazbu mogu se upisati pojedinačno kao tečaj. Prethodno zatražiti informacije u tajništvu.

Tečajevi

Osnovna glazbena škola

Srednja glazbena škola

Ostali programi

Online tečajevi