Ovog smo ljeta, između 29. srpnja i 4. kolovoza, posjetili Popakademie u Mannheimu. Svrha je posjeta bila upoznavanje s radom ove ustanove, kurikulumom, organizacijom rada i nastavnim procesom te njezinim nastavnicima. Proveli smo šest uzbudljivih i korisnih dana u kojima smo uspostavili kontakte, izmjenjivali iskustva i zabavili se u opuštenom raspoloženju ljetnog kampa. Popakademie su posjetili uz ravnatelja Ladislava Račića nastavnici Boris Beštak, Maja Jakoliš, Tonći Sviličić i Ivan Tikvicki. Projekt je odobrila i financirala Europska komisija kroz program za cjeloživotno učenje, potprogram Leonardo da Vinci, u Republici Hrvatskoj.

Istodobno su ovaj kamp posjetili i naši najbolji učenici: Jonatan Alić, Marko Baković, Bojan Jakuš, Petar Jurman i Irena Žilić. Osim što su pohađali zanimljive i raznovrsne skupne i pojedinačne tečajeve, naši su polaznici svirali i nastupali s prijeteljima iz čitave Europe, ostvarili zajedničke snimke i završni nastup isključivo svojih skladbi koje su uvježbali u ljetnom kampu. Evo njihovih prvih dojmova:

Jonatan Alić na nastupu s bendom. 

U Mannheimu je bilo odlično! Proveli smo pet dana svirajući, pohađajući razne radionice i upoznavajući ljude iz čitavog svijeta. U svakom slučaju, nezaboravno iskustvo

Jonatan Alić

Body percussion za jutarnju vježbu.

Boravak u Mannheimu je bio veliko i nezaboravno iskustvo. Organizacija je bila dobra, a društvo jos bolje. Veliki broj zanimljivih i iznimno talentiranih ljudi koji vas motiviraju da pomičete vlastite granice. To je iskustvo koje bi svakako htio ponoviti

Bojan Jakuš

Bojan Jakuš i Petar Jurman na nastupu s bendom.

Bio sam ugodno iznenađen prostorom, profesorima i kolegama. Prostor, oprema i sami profesori iznad su mojih očekivanja. Puno sam naučio u par dana, dobro se proveo i stekao nove prijatelje. Hvala svima koji su mi to omogućili!

Petar Jurman

Catherine Galliou, nastavnik bubnjeva Thomas Lui Ludwig i Boris Beštak.

Nastup Irene Žilić s bendom.

Zajednička fotka Ireninog benda s nastavnikom Koenom-Willemom Toeringom.

Ivan Tikvicki, nastavnik gitare, Peter Woelpl i Tonći Sviličić.

Nastavnica songwritinga, Michelle Leonard i Maja Jakoliš.

Divno iskustvo! Bio je užitak stvarati glazbu s nadarenim i kreativnim mladim glazbenicima ali i učiti i dobivati konstruktivne kritike od profesionalaca iz glazbene industrije. Organizacija kampa, izbor radionica, te dostupnost i opremljenost prostora za vježbanje učinili su tjedan još zabavnijim i ljepšim. Sve u svemu, tjedan izvan svih očekivanja!

Irena Žilić