Klanjam ti se Kraljiću

Hrvatske božićne pjesme u obradi Ivana Kapeca

Ivan Kapec (1970) pripada mlađoj generaciji hrvatskih jazz glazbenika. Već od početka devedesetih aktivno sudjeluje na klupskoj jazz sceni. U izdanju Rock akademije d.o.o. upravo ovih dana izašla je jedinstvena pjesmarica „Klanjam ti se Kraljiću“, Zbir je to hrvatskih božićnih pjesma za akustičnu gitaru, a uz note i tabulature za gitaru, uz knjigu ide i CD na kojem su odsvirane sve skladbe iz knjige. Uz urednika Ladislava Račića, pri realizaciji su pomogli Elvis Penava i Danijel Jurišić kao redaktori, Zlatko Subotičanec kao notograf dok je tonsko snimanje i mastering radio Saša Miočić. Dizajn korica i ilustracije u knjizi djelo su Barbare Galant i Doriana Cohena.

Kako sam Kapec kaže u predgovoru, dvije stvari ponukale su ga na ovaj rad. Prva je nedostatak objavljenih autorskih aranžmana za modernu akustičnu gitaru u Hrvatskoj, a druga je izbor pjesama. Tijekom vremena nastale su mnoge obrade, izvedbe i razna izdanja hrvatskih božićnih pjesama. Svaka generacija glazbenika dala je neki svoj doprinos ovoj neiscrpnoj temi. Upravo zato bio je pravi izazov odlučiti se za božićne pjesme i pritom ponuditi i svoju aranžmansku viziju i izvedbu (na priloženom CD-u). Ovaj izbor uključuje i neke od najpoznatijih božićnih pjesama kao što su Narodi nam se, Svim na zemlji, O Betleme, ali i manje poznate pjesme npr. Ljubljeni Jezušek (iz pjesmarice Cithara Octochorda, 1757.), kao i jednu lokalnu inačicu Va se vrime godišća iz Bakra.

Aranžmani su osmišljeni tako da i iskusni gitaristi, ali i oni koji su tek započeli svirati gitaru mogu u ovoj zbirci pronaći dovoljno zanimljivog materijala za sviranje.

Cijena knjige s CD-om je 99,00 Kn.

http://www.myspace.com/ivankapec