Od 29. lipnja do 5. srpnja 2019. godine će se održati u Zagrebu, u Glazbenoj školi Ladislav Račić (Rock akademija) međunarodni susreti najpoznatijih jazz akademija svijeta (IASJ Meeting).

Treba naglasiti da će se ovaj meeting održati po prvi puta u nas. Osim profesora i predstavnika pojedinih fakulteta i akademija, doći će oko pedeset najboljih studenata iz čitavog svijeta koji će tjedan dana vježbati, učiti i svirati na javnim pozornicama grada.  

Udruga IASJ sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj (International Association of Schools of Jazz, www.iasj.com) je osnovana 1991. godine kako bi uspostavila i ojačala suradnju između jazz akademija širom svijeta.  Ona okuplja predstavnike ustanova, profesore i studente iz četrdesetak država svijeta.

Svake godine IASJ održava krajem lipnja tjedan okupljanja svojih članova kod ustanove članice koja se kandidira nekoliko godina unaprijed. U tjedan dana održavaju se brojni zajednički sastanci i predavanja, majstorske radionice, tematske diskusije, pokusi ansambala , snimanja i svaku večer koncerti nastavnika i studenata.

Umjetnički director IASJ-a je svjetski poznat saksofonist, David Liebman. Predavao je na brojnim i uglednim jazz akademijama, svirao s legendama poput Miles Davisa, Chick Corea, dobitnik je brojnih nagrada te dvije Grammy nominacije. Na početku svakog meetinga David Liebman održi svoj koncert u pratnji big banda ili manjeg sastava.


Očekujemo profesore i studente iz sljedećih država:

Argentine (EMU Educacion Musical),
Australije (University of Tasmania),
Austrije (Music University Graz, Bruckner University iz Linza, Konservatorium Wien Private University iz Beča),
Belgije (Conservatory Antwerp iz Antwerpena),
Brazila (Souza Lima Conservatory & College of Music iz Sao Paula, Universidade de Brasilia),
Čilea (Projazz School of Music iz Santiaga),
Danske (Royal Academy of Music iz Aarhusa),
Finske (Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, Sibelius Academy iz Helsinkija, Helsinki Pop and Jazz Conservatory),
Estonije (Estonian Academy of Music and Theatre, University of Tartu Viljandi Culture Academy),
Francuske (American School of Modern Music iz Pariza, Centre des Musiques Didier Lockwood iz Dammarie-les-Lysa),
Njemačke (Global Jazz Academy iz Berlina, Hochschule für Musik und Theater iz Münchena, Jazz & Rock Schulen iz Freiburga, University of Music and Performing Arts iz Mannheima),
Grčke (Ionian University),
Italije (Percento Musica iz Roma, Siena Jazz),
Japana (Koyo Conservatory of Music, Kobe),
Latvije (Jazep Vitols Academy of Music, Riga Dome Choir School, Riga Teacher and Education Management Academy),
Nizozemske (Royal Conservatory iz Haga),
Portugala (Hot Clube, Universidade Lusíada iz Lisabona),
Južnoafričke Republike (University of Cape Town),
Španjolske (Taller de Musics iz Barcelone, Escuela de Música Creativa iz Madrida),
Švicarske (Music Academy iz Basela, University of Applied Sciences and Arts iz Lucerna, Hochschule für Musik und Theater iz Züricha),
Sjedinjenih američkih država (Berklee College of Music iz Bostona, University of Colorado, Lamont School of Music iz Denvera, The Juilliard School iz New Yorka, The New School iz New Yorka, The Manhattan School of Music iz New Yorka, University of Miami Frost School of Music iz Miamia, Northwest Vista College iz San Antonia, Skidmore College iz Saratoge Springsa) i
Velike Britanije (Royal Academy of Music iz Londona). 

Velika mi je želja i čast zajedno sa svojim suradnicima pružiti sve što je u našoj moći i mogućnostima naše škole da IASJ Meeting Zagreb 2019 bude na razini dosadašnjih susreta. Prošlih je godina meeting održan u Lisabonu, Bostonu, Sieni, a prošle godine u Estoniji. Naša je škola članica gotovo 10 godina i u tom je razdoblju ostvarila brojne kontakte te razmijenila bogata iskustva s ostalim članicama.
 

Evo snimaka završnih koncerata s Berkleeja da vidite kako će po prilici izgledati koncerti 4. i 5. srpnja u maloj dvorani Lisinski.

https://livestream.com/thebostonconservatory/2016iasjconcert3/videos/128262678

https://livestream.com/accounts/4030527/events/5611676/videos/128363779/player

Ladislav Račić, prof.

privremeni ravnatelj Glazbene škole Ladislav Račić