Zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU, posjetili smo u studenom ove godine Pop i jazz konzervatorij smješten u Helsinkiju u Finskoj. Ova je škola posebna po svojoj tradiciji i programima obrazovanja jer se već od osnutka davne 1972. godine bavi podukom popularne i jazz glazbe. Njezine programe za različite uzraste pohađa oko 700 učenika: najmanji polaznici do 10 godina, stariji od 10 do 15-16 godina te učenici strukovnog programa ili srednje glazbene škole za popularnu i jazz glazbu. Iako privatna škola, njezinu srednju školu u potpunosti financira država dok ostale programe u jednom dijelu sufinanciraju polaznici ili njihovi roditelji. U istoj zgradi djeluje i viša škola za popularnu i jazz glazbu koja je dio Univerziteta za primijenjene znanosti pod nazivom Metropolia.

Unatoč čuvenoj Sibelius akademiji, najstarijoj glazbenoj visokoškolskoj ustanovi u Helsinkiju, Pop i jazz konzervatorij se izborio za ugledno mjesto u glazbenom obrazovanju Finske. Njegovi su učenici prepoznati na glazbenom tržištu, osvajaju prestižne nagrade i nastavljaju svoje obrazovanje na visokim školama. Treba istaknuti da je ova škola također partner najstarije i najveće škole u svijetu za popularnu i jazz glazbu, Berklee College of Music.

Posebno smo bili oduševljeni fleksibilnim nastavnim programom koji je prilagođen za sve uzraste, nastavnicima koji su ugledni glazbenici na njihovoj sceni, modernim nastavnim metodama koji su po mjeri svakog učenika i, naravno, odlično opremljenim prostorom, instrumentima i uređajima. U svemu smo tome prepoznali dugogodišnji trud i rad kako bi se stvorila škola sa izvornim programom i kao takva se nametnula sustavu školstva i tržištu. Bio to tjedan posjeta u kojem smo razmjenjivali ideje, uočavali mnogostruke sličnosti i prostor za dalji razvoj i suradnju. Najviše smo bili iznenađeni činjenicom da više od pola od ukupnog broja učenika srednjih glazbenih škola u Finskoj se odlučio umjesto klasične glazbe za popularnu i jazz glazbu!

Ladislav Račić,
ravnatelj