Već sam vas izvještavao o novom Zakonu o umjetničkom obrazovanju koji je donesen krajem 2012. godine koji nije prepoznao rad Rock akademije - Učilišta za popularnu i jazz glazbe te posebnosti programa koje izvodimo već 22 godine. Ovaj je Zakon želio učvrstiti rad i monopol državnih škola koje rade po klasičnom programu (i sovjetskom modelu) koji se desetljećima nije mijenjao niti usklađivao s europskim praksama i trendovima. Rock akademiju su stručne službe ministarstva jednostavno zaboravile, zanemarile i izgubile iz vida, iako sam u procesu donošenja Zakona uzalud pisao primjedbe i slao ih ministarstvu i Saboru. Ništa neobično za prilike u kojima živimo.

O tome sam odmah izvijestio predsjednika Republike Hrvatske, Ivu Josipovića, koji je kao glazbenik pokazao veliko razumijevanje za ovu problematiku te inicirao prvi sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Unatoč početnom zanimanju od strane službi ministarstva, nije uslijedila inicijativa za promjenom Zakona. Nakon brojnih dopisa i peticije, te zahvaljujući našim prijateljima, bio sam u studenom 2013. godine na sastanku s tadašnjim ministrom Jovanovićem. Nažalost, budući da je Rock akademija - Učilište za popularnu i jazz glazbu jedina škola takvog profila u RH, po njemu nije bilo moguće promijeniti ili dopuniti Zakon kako bi nastavili s nesmetanim radom. Toliko o inovacijama, poduzetništvu i dokazanoj kvaliteti u RH.

Zbog toga sam početkom godine krenuo s osnutkom nove ustanove koja će postupno preuzeti rad Učilišta za popularnu i jazz glazbu. Nova je ustanova Glazbena škola Ladislav Račić osnovana kao škola dok je Učilište za popularnu i jazz glazbu osnovano kao pučko učilište. Kako Zakon o umjetničkom obrazovanju izjednačava trajanje svih osnovnih glazbenih škola na 6 godina, u tijeku je prilagodba našeg programa na propisano trajanje. Ovaj će proces potrajati čitavu narednu školsku godinu pa iznimno sada nećemo upisivati nove učenike u 1. razred. Umjesto toga, nove ćemo polaznike privremeno upisivati u jednakovrijedni program tečajeva i planiramo po završetku procesa prilagodbe ponuditi im prijelaz u više razine buduće škole.


Stoga pozivam sve dosadašnje učenike Osnovne glazbene škole za popularnu i jazz glazbe (i one koji privremeno pauziraju) da sada upišu nastavak po "starom" četverogodišnjem programu. Od slijedeće će školske godine, 2015./2016., program trajati 6 godina.

Dobra je novost da ćemo od školske godine 2015./2016. ponuditi i program klasične osnovne i srednje glazbene škole!

Hvala na razumijevanju. Srdačan pozdrav, 

vaš

Ladislav Račić, prof.
osnivač i ravnatelj Rock akademije - Učilišta za popularnu i jazz glazbu